20 Mayıs 2012 Pazar

SAMSUN'UN HALK OYUNLARI

Halk Oyunları


Doğu ve Batı Karadeniz’in kesiştiği noktada kalan Samsun’un çok eski bir medeniyete sahip olması, XIX yy. ve XX yy. başlarında gelen göçlerle çok değişken bir yapıda bulunması, kültürel açıdan farklılıklar göstermektedir.
Samsun Oyunlarının Karakteristik Özellikleri:
Samsun yöresi oyunlarının bazıları eller tutularak, eller tutulup dirsekler birleştirilerek, eller omuza atılarak oynandığı gibi eller tutuşmadan karşılıklı oynanan oyunları da vardır. Çökme figürü, el vurma figürü çapraz yürüme figürü topuk vurma yada ayak ucu vurma figürü dönme figürü oyunlar içerisinde yer almaktadır. Oyunlar genellikle oyuncuların belli bir alan içerisinde dolaşması şeklinde icra edilir. Az da olsa düz sıra halinde oynanan oyunlara rastlanılmaktadır. (Örneğin alafranga oyunu gibi) Oyunların oynanışında hiçbir zaman daire oluşturulmamaktadır. Oyunlar genellikle yavaş başlar. İlerleyen bölümlerde hızlanır. Bazı oyunlarda oyuncuların nara attıkları (Sarhoş barı ve kaba ceviz) gözlenir. Karşılama türü oyunlarda yaygın bir şekilde omuz sallama figürü vardır. Erkeklerin omuz sallama figürleri kızlara nazaran daha ağır ve diktir.

Samsun halk oyunları yönünden ülkemizde geçiş bölgesi sayılan illerimiz arasındadır. Cumhuriyetimizin kuruluşundan sonra bölgeye yerleşen balkan göçmenleri Hora – Karşılamaları yöreye getirmiştir. Doğu Karadeniz Bölgesinden şehre gelen göçler nedeni ile horon çeşitleri yaygınlaşmıştır. Ladik ilçesi gibi bazı bölgelerde bulunan alevi vatandaşlarımızın dini dansları sayılan semahlara da Samsun ilinde rastlamak mümkündür. Görüldüğü gibi Türk Halk Danslarının üç değişik karakter yapısında olan danslara Samsun’da ulaşılabilir.

Tespit edilen Samsun Halk Dansları İsimleri:
Alaçam, Sarıkız, Tombul gelin, Samsun sallaması oyunları, Bafra, Sarıkız ikileme, Demirağa, Zirto, Kabadayı, Kasap, Samsun horonu, Tombul gelin, Rumeli dik horonu, Köroğlu, Kızlar havası, Çarşamba, Çarşamba çiftetellisi, Çarşamba düz oyun havası, Çarşamba karşılaması, Sağır perde, Anadolu çiftetellisi, Karaçalı, Kasap, Kaba ceviz, Alafranga, Gürcü horonu, Salı pazarı, Üçlü horon, Terme, Üçlü horon, Gürcü horonu, Horon kurma, Ladik, Üç ayak, Makinalı, Tamzara, Hoşbilezik, Temurağa, Sarhoşbarı, Sarıkız, Oduncular, Ağam ben yandım, Yelleme, Ladik horonu, Ladik semahı, Vezir köprü, Sarıkız, Oduncular.

SAMSUN'UN MÜZİK KÜLTÜRÜ

Müzik Kültürü

Samsun Müzik Kültürü
Gerek Türk Sanat Müziği (TSM), gerek Türk Halk Müziği (THM) faaliyetleri bakımından Samsun geniş bir ortam sergiler:Samsun’un müzisyeni; Bolu’nun aşcısı, Aydın’ın efesi, Gaziantep’in baklavacısı kadar boldur ve ünlüdür:
Şehrimizdeki müzik faaliyetleri, çok eski yıllara dayanırsa da, her sahada olduğu gibi, köklü faaliyetlerCumhuriyet sonrasındadır.
Bilinen federe ve organize kuruluşlar şunlardır:
SAMSUN MÜZİK CEMİYETİ
İl resmi kuruluş olarak 1928 Yılı’nda faaliyete başlamıştır. asavvufdahil, her tür musıki ile meşgul olmuştur.
Bilinen kurucuları şu kişilerdir: Hafız Kemal efendi (Terzi), Kemal SEZEN, Cevat ÖZLÜ, Salamon Efendi, Osman ZENGER, Bedri TUNCER ve arkadaşları:
SAMSUN MÜZİK KULÜBÜ
1940’lı yılların sonlarından başlamak ve 1950’li yılların başında en üstün seviyeye ulaşmak üzere faaliyet göstermiştir.
Kuruluşunda, İdaresinde ve icrasında görev alan müzikçiler, Dr. Yakup OZON, Osman YENİÇERİ, İlyas ALTAN, Ahmet SENGER, Cevat ÖZLÜ, Kemal SEZEN ve arkadaşlarıdır.
Samsun Müzik Kulubü, Türk Sanat Müziği ağırlıklı olmakla birlikte, bünyesinde, bir de THM topluluğu bulunmuştur. Halk müziği konusunda yetişmiş bir kişi olarak temayüz eden Hasan AYDEMİR (Ünye’li Hasan) bu topluluğun,şefliğini yürütmüştür. 19 Mayıs Bayramlarında Ankara Radyosu’nda konserler vermesi adet olan bu topluluklardan, TSM dalında, Kemal ÖNCAN (Merhum Ankara Radyosu solisti ve topluluk şefi), Ayten ZENGER (Ankara Radyosu solisti ve topluluk şefi), İsmet Nedim SAATÇİ (Ankara Radyosu ses sanatçısı,, beste-kar; halen Berlin’de müzik öğretmeni), Ali ERKÖSE, Selahattin ERKÖSE, Barboros ERKÖSE (Ankara ve İstanbul Radyoları’nda keman, ud, klarnet sanatçıları) gibi ünlü müzikçiler yetişmiştir.
Halk Müziği grubunda olup ünlenenler, İstanbul Radyosu THM solist ve şeflerinden Şahin GÜLTEKİN ile bağlama sanatçısı Nejat BOHARA (HacıkuzularınNajat) dır.
SAMSUN MÜZİK KULÜBÜ sosyal tesislerinin (Şimdi Mecidiye caddesi’nde Belediye çarşısı olan yer) Defterdarlık’a devri sebebiyle çalışmalarını bir süre Gazi Müzesi’nin bir bölümünde sürdürmüş; daha sonra-binanın tamamen müze haline getirilmesi nedeniyle-faaliyetine son vermiştir.

SAMSUN SAZ DERNEĞİ :
Samsun Müzik Kulübü’nün dağılışından kısa bir süre sonra, Hıncal KELEŞOĞLU ve Turhan UZUNHASANOĞLU’nun üncülüğünde halk müziği ağırlıklı SAMSUN SAZ DERNEĞİ kurulmuş ve biraz da toplumda gelen talepler sonucu çalışmalarında tiyatro ve TSM’ne de yer vermek, bünyesinde değişiklik yapmak ve adını değiştirerek SAMSUN KÜLTÜR VE MÜZİK DERNEĞİ haline getirmek suretiyle faaliyete devam etmiştir. Sürekli Şef Hasan AYDEMİR’dir.

Bu dernek kısa süreli ömrü içerisinde Ankara Radyosu’nda mahalli türkülerden oluşan konserler vermek, Ankara’lı şairler Gecesi düzenlemek, Samsun ve Kazaları’nda ünlü Halk Ozanı AşıkVEYSEL’li tanıtmak gayesi ile konserler tertip etmek suretiyle ünlenmişse de, Turhan UZUNHASANOĞLU’nun görevle Ankara’ya atanması, muayenesini Derneğin çalışmalarına tahsis eden Dr. Yakup OZON’un ölümü ve HıçalKELEŞOĞLU’nun desteksiz kalması nedeniyle dağılmıştır. (1958) Orhan GENCEBAY, Orhan ERZURUMLU, Yıldıray ÇINAR, Güngör ÖZNOHUT, Yurdakul SÜEL, Orhan UĞURLUEL, Osman UĞURLUEL, Ateş AKAYRAN,, Evrim YÖNTEM, Erdoğan TÜRKER, Taner ÇAĞLAYAN Derneğin ağırlığını taşıyan kişiler olarak sivrilmiştir.

SAMSUN MUSİKİ CEMİYETİ:
Kültür ve Müzik Derneği’nin kapanışından, Samsun sanatsal faaliyetler yönünden durgun bir döneme girmiştir.
Zaman zaman görülen gayri fedare ve ferdi çalışmalar cılız boyutlarda kalmıştır. 1960’lı yılların ortalarında Erkut ÜRER merhum Murat MAYUK, merhum Utku BİNEL, Ahmet BİNEL, Ferruh KUZEY, Cavit ERSOY, Taner ÇAĞLAYAN, merhum Erdoğan TÜRKER onbeş günde bir, evlerde toplanarak müzik çalışmaları ve fasıllar yapmağı başlamışlardır. Bu çalışmalar, başta Fuat ÇANAKÇI, Necati KAYA, Ali TEPE, Nafiz KAYA, Ahmet F. TÜRKER gibi sanatseverler tarafından desteklenmiş ve faaliyetin çapı büyümüştür. Memuriyeti nedeniyle Samsun’a gelen Denizcilik Bankası Müdürü, kaanunsatançısı Vedat AKA, gayrı federe bu topluluğun federe hale getirilmesini önermiş ve kendisi, merhum Savaş YÜCEKENT, Av. Oktay AKCAN, merhum Yusuf YILDIRIM, Cavit ERSOY, merhum Erdoğan TÜRKER, Ferruh KUZEY, merhum Murat MAYUK’un kurucu üyeliği’nde, 10 Eylül 1970 tarihinde SAMSUN MUSIKİ CEMİYETİ resmen kurulmuştur.
Samsun Musıkii Cemiyeti, on yıl faaliyette bulunduktan sonra, daha önce devrin Belediye Başkanı Kemal Vehbi GÜL’ün arzusu, İizmir’likaanunsatançısı Nihat İNCE’nin öncülüğü, Taner ÇAĞLAYAN, Fuat ÇANAKÇI ve Evrim YÖNTEM’in yoğun çalışmalarıyla kurulan ve açılış konserini veren SAMSUN BELEDİYE KONSERVATUARI’ na katılmak suretiyle faaliyetine kendiliğinden son verilmiştir. (1979)
SAMSUN MUSIKİ CEMİYETİ’nden yetişen ve bu Cemiyet’te faaliyet gösteren ünlü müzisyenlerden bazıları şunlardır:
Yusuf YILDIRIM (Merhum udi, kemanı-bestekar), Bilge ÖZGEN (Udi, bestekar), Erol KÖKER, Yıldırım BEKÇİ ve Serap KUZEY (trt Ses sanatçıları), Engin ÇIR ve Sami MUTLU (İzmir Dev.Kor.Ses Sanatçıları), Necdet ERKOL ve Esin BAHAR (Ankara Dev.Kor.Ses Sanatçıları), İsmail BİRATEŞ (UDİ, BESTEKAR), Cavit ERSOY (udi, bestekar, Samsun Dev.Kor.Şef Yrd.), Faruk ŞAHİN (Saz sanatçısı, bestekar), Rıdvan TANDOĞAN (udi, bestekar, İst. Rady. TSM Şb. Md.), Hasan Oral ŞEN (TRT müzik uzmanı)
SAMSUN MUSIKİ CEMİYETİ’nin Vedat AKA tarafından yönetilen “açılış konseri” ve Cavit ERSOY tarafından yönetilen “kapanış konseri” ile, merhum Yusuf YILDIRIM tarafından yönetilen tek “açık hava konseri’nin dışındaki bütün konserleri, Taner ÇAĞLAYAN’ın şefliğinde sunulmuştur.

SAMSUN MÜZİK DERNEĞİ :
Samsun Müzik Derneği, Belediye Korservatuarı bünyesinde ayrılan bir gurup müzisyenin arzu ve ısrarı ile Mehmet Necati TARHAN, Ecz.Sedat DEMİRCİ, Evrim YÖNTEM, Ahmet Feridun TÜRKER, Perihan SEZGİNKURT, Nermin HAZNEDAR, Naim ÜNALAN tarafından 1983 yılı’nda kurulmuştur. Kuruluş aşamasında Osman ERGEN’in üstün gayretleri görülmüştür.

Kurucular iki yıl süreyle Yönetim Kurulu olarak faaliyet göstermişlerdir.Kısa bir süre sonra yapılan tüzük tadilatıyla ünvan SAMSUN MUSIKİ CEMİYETİ olarak değiştirilmiştir.
Çalışmalar on üç yıl süreyle M.Necati TARHAN tarafından kira alınmaksızın tahsis edilmiş MAKBULE VE İ.HAKKI TARHAN KÜLLİYESİ’nde yapıldıktan sonra, Cemiyet Merkezi, yine binasız olarak kendilerine şair-yazar Fazıla ATABEK tarafından verilen binayı nakledilmiştir.
Çeşitli konserler, TRT yayınları dışında, 1986 ve 1989 Yılları’nda Almanya’ya gönderilen Cemiyet İcra Heyeti’nin Berlin’de verdiği altı konser, büyük yankılar uyandırmıştır.
uruluşundan itibaren İcra Heyeti’nin sürekli şefi olan Taner ÇAĞLAYAN, Kültür Bakanlığı Samsun Devlet Klasik Türk Müziği Korosu Şefliğine atandıktan sonra bu görev aynı Koro sanatçılarından ve Cemiyet içinden yetişen Kazım ÜNLÜTÜRK’e verilmiştir.
SAMSUN MUSIKİ CEMİYETİ, müzik çalışmalarını, kendilerine Samsun Valiliği’nce tahsis edilen Özel İdare Sosyal Tesisleri’nde sürdürmekte ve konserlerini aynı salonda vermektedir.

KÜLTÜR BAKANLIĞI
SAMSUN DEVLET KLASİK TÜRK MÜZİĞİ KOROSU:
1991 Yılı’nda kurulmuştur.
Türkiye’deki yedi Türk Müziği Korosu’ndan biridir. Koro’nun kuruluş kadrosu, dokuz bayan, dokuz bay ses gurubu ile,oniki kişilik ses gurubundan oluşmaktadır. (2 keman, 2 kaanun, 3 ud, 1 ney, 1 klarinet, 1 tanbur, 1 kudüm, 1 viyola, 1 viyolensel)Kültür Bakanlığı’na bağlı tüm korolarda olduğu gibi, bu Koro’nun da gerçek amacı, Klasik musıkimizi, aslına uygun olarak icra etmek, bu haliyle kitlelere ve yeni nesillere aktarmak ve sevdirmektir.

SAMSUN BELEDİYE KONSERVATUARI:
“Samsun’da konservatuar olması” fikri, hava alanında koordinat çalışmaları yapmak üzere geçici görevle gelen İzmir Radyosu kanun sanatçısı Nihat İNCE’nindir. O’nun bu fikri devrin Belediye Başkanı Kemal Vehbi GÜL tarafından gerçekleştirilmiştir. Kuruluş aşamasına Taner ÇAĞLAYAN ve Fuat ÇANAKÇI’nın gayretleri görülmüştür. Kısmen tadilata uğrayan ilk yönetmelik Evrim YÖNTEM tarafından yazılmıştır.

SAMSUN HALKEVİ ORKESTRASI:
Samsun, Batı Musikisi yönünden de temayüz etmiştir.Halkevi bünyesinde oluşturulan orkestra, 1950’li yıllara kadar faaliyetlerini sürdürmüştür.Bugün İl Sağlık Müdürlüğü’nün bulunduğu yerde çalışan orkestrada hemen bütün yaylı ve üflemeli çalgılar yer almıştır.Orkestra’nın Şefi Necip Yakup AŞKIN, uzun yıllar bu görevini sürdürdükten sonra bu göreve Lise Müzik öğretmeni Fikret DİNSEL getirilmiştir.

Orketrada yer alan üyelerin bazıları şunlardır. Bando Yüzbaşı Ahmet Bey, Bando Astsubay Hüseyin APAYDIN, Dr. Hüsnü KANSIZ (Keman), Dr. Sırrı Reşit SONGUN (VİYOLONSEL), Yusuf ÇAĞLAYAN (1. Keman), Berber EMİN TABAKÇI (keman), Kemal SEZEN (viyola), Rahmi Bey (23 Nisan İlkokulu Başöğretmeni-keman); Kalfa Zeki Bey (Viyolonsel), Ziya SOLEY (saksafon).

HALK EĞİTİM MERKEZİ TSM KOROSU
Mehmet YÜCEDAĞ’ın Müdürlük yaptığı 1970’lı yıllarda Samsun Halk Eğitim Merkezi bünyesinde bir TSM Korosu kurulmuştur.oro’nun Şefliğine Osman ERGEN getirilmiştir. Sadi NEMUTLU, Mehmet KABACI, Erol LİVA, Şahin ÇENGEL, Metin ÇETİN ve Yalçın AKSAÇ gibi müzikçilerin yaptığı koro, Samsun ve ilçelerinde konserler verdikten sonra dağılmıştır.

19 MAYIS ÜNİVERSİTESİ TSM KOROSU
Üniversite bünyesinde, öğretim dönemlerinde faaliyet gösteren, değişken kadrolu bir koro mevcuttur. Halen Dr. M. Halis KORUR’un şeflik yaptığı bu koroda, kuruluşundan itibaren, Osman ERGEN, Cavit ERSOY, Dr. Murat S.TOKAÇ görev almışlardır.

BAFRA MUSIKİ CEMİYETİ
Sanat musıkisi çalışmaları yönünden Samsun’un en etkili kazası Bafra’dır. İlk ciddi çalışmaları, kanburiNafız ANARAT tarafından başlatılmıştır. Bu toplulukta, Muhlis ÇAKMAKLI, Hilmi YENİÇERİ ve arkadaşları yer almıştır, bir takım etkinliklerde bulunmuşlar ve NafızANARAT’ınBafra’dan ayrılması ile dağılmışlardır.
Bafra’nın ilk ve tek TSM kuruluşu BAFRA MUSIKİ CEMİYETİ’dir. Talat ÇAMCA, Turgut BALAKÇI, Türkay GÜNDOĞDU, Fikri DÜŞÜNSEL, Osman TAŞKIRAN ve arkadaşları tarafından 1 Ocak 1977 tarihinde kurulan cemiyet, kısa zamanda ünlenmiş ve seviyeli etkinlikler sergilemiştir.
Bafra Musıki Cemiyeti’nin icra Heyeti Şefliği, uzun süre Mahmut KOBAY tarafından yapılmış, O’nun Samsun Devlet Klasik Türk Müziği Korosu’na geçişinden sonra bu görev sırasıyla, öğretmen Nafiz KURT , Faruk TOKGÖZOL VE Celalettin DEMİR tarafından sürdürülmüştür.

SAMSUN'A ULAŞIM YOLLARI

Şehiriçi Ulaşım

Samsun’un modern yaşantısı her geçen gün gelişirken şehir içi ulaşımın rahatlığı ve yolların düzgün bir akış sağlaması Samsun’da ulaşımı kolaylaştırmaktadır. Uzun yıllardır şehir içi Otobüs ve dolmuşlar hatlarıyla ulaşımını sağlayan Samsun Halkı, Samsun’un son yıllarda gerçekleştirdiği en büyük ulaşım projesi olan Şehir içi Hafif Raylı Sistem ile 2010 yılından itibaren ulaşım konforunu kat kat arttırmıştır. Şehir içerisindeki hızlı ve kolay ulaşımı sağlayan Hafif Raylı Sistem, Şehir Merkezi ile Üniversite arasında güvenli ve modern yolculuk olanağı oluşmuştur.

HAFİF RAYLI SİSTEM
Samsun Hafif Raylı Sistem; Shell Kavşağı önünden başlayıp Ondokuzmayıs Üniversitesi Rektörlüğü önünde son bulmakta ve güzergâh boyunca toplam 21 adet istasyonda durmaktadır. Raylı sistemin toplam uzunluğu 15,7 km dir.
Samsun Hafif Raylı Sistem İstasyonları
samaun-rayli-sistem-ozellikler

Hava Yoluyla Ulaşım

HAVA YOLU İLE ULAŞIM
Samsun Çarşamba Hava Limanı Samsun ve Çevre il ve ülkelere 1999 yılında hizmet vermeye başlamış bir Hava alanıdır. Yıllık 2 Milyon yolcu sirküle eden hava alanı, şehir merkezinin biraz dışında (20km kadar) Çarşamba yolu üzerinde bulunmaktadır. 12.000 m²lik bir alana sahip olan Samsun – Çarşamba Hava Limanı tam teşekküllü bir tesistir. Samsun’a gelen yolcuları üstün hizmet kalitesiyle, servis ve ya özel araçlarla Şehir içerisine taşıyan Hava alanı Uluslararası standartlarda olmakla beraber 24 saat Hizmet vermektedir.









Samsun Çarşamba Havaalanı Ulaşım:Havaş,taksi,Havayolu firmalarının servisi ile sağlanmaktır.

Havaş ile ulaşım;Havaş otobüsleri, Çarşamba Havaalanında inen her iç hat ve dış hat uçakları için servis düzenlemektedir.Havaalanından Samsun merkeze;Karadeniz Sahil Yolu,Cumhuriyet Meydanı AtakumÖmürevleri Çobanlı sapağından dönerek Şehirlerarası otobüs terminali güzergâhında hareket etmektedir.

Ordu-Samsun Çarşamba Havaalanı servis kalkış noktaları:
ORDU :19 Eylül Stad Girişi Çiçek Taksi Yanı.
PERŞEMBE :Kumbaşı Mevki Metre Önü.
FATSA :Çınar Tıp Merkezi Karşısı Eceler Eyvanı Önü.
ÜNYE :Ulusoy Yanı Kalamaki Tour Karşısı.
TERME :Otogar Karşısı.
ÇARŞAMBA :Koskosoğlu Petrol Önü dür.
*Ayrıca Samsun Çarşamba Havaalanı taksi ve havayolu şirketlerinin servisleri(OnurAir ve Thy) aracılığıyla şehir merkezine ulaşım sağlanmaktadır.

Kara Yoluyla Ulaşım

Posted by ulasimwpadmin on Şubat 5, 2011
KARA YOLU İLE ULAŞIM
Samsun Kara, Deniz, Hava ve Demiryolları şeklinde her türlü ulaşım olanağını sunan ve Karadeniz Bölgesini İç Anadolu’ya bağlayan önemli bir ulaşım merkezidir. İlimiz karayolu ile Samsun-Ankara, Samsun-Amasya-Tokat, Samsun-İstanbul, Samsun-Trabzon-Rize-Ankara ile yurdun her yönüne dağılım imkânına sahiptir.

Samsun’a geliş ve gidişlerde en çok kullanmanız gereken yollar Samsun – Ankara ve Samsun İstanbul yollarıdır. Genel anlamda otoyol kıvamındaki şehir içi ve şehirlerarası yollarda, ulaşım esnasında zorlanmadan kolaylıkla bulunabilen bir güzergâha sahiptir.
Yusuf Ziya Yılmaz Şehirlerarası Otobüs Terminali şehir dışında bulunmakta olup, minibüs ve otobüs seferleri ile kolayca şehir içine ulaşım sağlanmaktadır.

11 Mayıs 2012 Cuma

SAMSUN'UN İLÇELERİ

Samsun ilinin ilçeleri

Samsun ilinin ilçeleri listesi, Karadeniz Bölgesi'nde yer alan Samsun ilinin 17 tane ilçesi vardır. 2008 yılından önce 14 olan ilçe sayısı 22 Mart 2008 tarih ve 26824 mükerrer Resmî Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren 5747 sayılı Büyükşehir Belediye Sınırları İçerisinde İlçe Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun kapsamında Atakum, Canik ve İlkadım ilçelerinin kurulmasıyla 17 olmuştur.[1] Daha önce büyükşehir belediyesi sınırları içinde yer alan Tekkeköy ile birlikte, bu 3 ilçe de Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin hizmet alanına girmiştir.

Samsun ilinde 816.576 kişi ilçe merkezlerinde yaşarken, 436.117 kişi de belde ve köylerde yaşamaktadır.[2] 2008 yılından önce ilin en çok nüfuslu ilçesi Bafra iken, bu tarihte yeni kurulan İlkadım en çok nüfuslu ilçe konumuna gelmiştir. Günümüzde İlkadım'ın nüfusu 315.089 kişidir.[2] 9.425 kişilik nüfusuyla Yakakent, Samsun ilinin en az nüfuslu ilçesidir.[2] İlçe merkezlerinde en çok nüfuslu yer, 311.063 kişiyle İlkadım olurken, 2.453 kişinin ilçe merkezinde yaşadığı Asarcık, ilçe merkezinin en az nüfuslu olduğu Samsun ilçesidir.[2] Belde/köy nüfusunda ise 78.213 kişi ile Vezirköprü birinci, 4.026 kişi ile de İlkadım son sıradadır.[2]
İlin yüzölçüm bakımından en büyük ilçesi 1.713 km² ile Vezirköprü iken, en küçük ilçesi 35 km² ile Atakum'dur.
2009 yerel seçimleri sonucunda 10 ilçede Adalet ve Kalkınma Partisi, 4 ilçede Milliyetçi Hareket Partisi, 2 ilçede Cumhuriyet Halk Partisi ve 1 ilçede de Demokratik Sol Parti belediye başkanlıklarını kazanmıştır.[3]

İlçeler

Not: Safran renginde      olanlar Büyükşehir ilçeleridir.

İlçeKuruluşNüfus[2]YüzölçümBelediye başkanıKaymakam
Alaçam194429.949463 km²İlyas Acar (MHP)Sezgin Üçüncü
Asarcık198718.867236 km²İbrahim Yüce (AK Parti)Sedat Ateş
Atakum2008123.90435 km²Metin Burma (CHP)Salim Demir
Ayvacık199024.21152 km²Mustafa Belur (AK Parti)Ufuk Akıl
Bafra1868144.465175 km²Zihni Şahin (AK Parti)Ali Katırcı
Canik200891.052Osman Genç (AK Parti)Abdullah Kalkan
Çarşamba1925137.36270 km²Hüseyin Dündar (AK Parti)Caner Yıldız
Havza188245.188788 km²Murat İkiz (AK Parti)Erol Rüstemoğlu
İlkadım2008315.089152 km²Necattin Demirtaş (MHP)Zafer Orhan
Kavak193420.940943 km²Şerif Ün (MHP)
Ladik192517.849514 km²Mehmet Karahan (MHP)Kadir Perçi
Ondokuzmayıs198824.338363 km²Osman Topaloğlu (AK Parti)Kadir Ekinci
Salıpazarı197320.393164 km²Halil Akgül (AK Parti)Arif Karaman
Tekkeköy198849.302225 km²Hayati Tekin (DSP)Köksal Şakalar
Terme198874.912583 km²Ahmet Yirmibeşoğlu (AK Parti)Adnan Karaosmanoğlu
Vezirköprü1925105.4471.713 km²İbrahim Sadık Edis (AK Parti)Ozan Balcı
Yakakent19919.425204 km²Burhan Bayrakdar (CHP)Ali Arıkan

SAMSUN'DA GEZİLİP GÖRÜLMESİ GEREKEN YERLERDEN ÖRNEKLER


SAMSUN'DA GEZİLECEK YERLER

Atatürk Anıtı : Hükümet Konağı'nın bitişiğinde şehir parkındadır. 19 Mayıs 1919'un anısınınölümsüzleştirmek için 1931'de Samsun Belediyesi tarafından yaptırılmıştır. Avusturyalı heykeltraş Krippel'in eseri olan anıt, 19 Ocak 1932'de törenle açılmıştır. Her yüzü kabartmalı taban üzerine yükselen heykelde Atatürk, ünifomalı olarak ve arka ayaklarıyla kuyruğuna dayanıp şaha kalkan atının üzerinde betimlenmiştir.
Büyük Camii ya da Valide Camii : Fuarın karşısındadır. Batumlu Hacı Ali Efendi tarafından 1884'te yaptırılmıştır. Sultan Abdülaziz'in annesi Pertevniyal Sultan tarafından onartıldığı için Valide Camii adıyla da anılır. Duvarları sarımsı kesme taştanörülen caminin sağ ve solda birer şerefeli iki minaresi yükselir.

Son cemaat yeri altı sütun üzerine basan beşik tonozlarla örtülüdür. Basık kubbesinin dört köşesinde kuleler vardır. Kubbenin içi renkli bitkisel ve geometrik motiflerle süslenmiştir. Mihrabı mermerden, minberi ağaçtandır. Minber, yıldız ve madalyon motifli kabartmalarla süslüdür.
İsa Baba Türbesi : Anadolu'nun fethi sırasında şehit olan İsa Baba ve öteki Türk savaşçılarının mezarlarının bulunduğu kare şeklindeki türbedir. 1895'te Haznedarzade süleymenPaşa'nın torunu Memduh Bey tarafından onartılmıştır.
Kurupelit-İncesu : Sinop yolu üzerindeki mesirede denize girilip piknik yapma olanağı bulunmaktadır.
İkiztepe : Bafra'nnın 7 km kuzeybatısındaki yörede yapılan araştırmalarda İlk Tunç Çağı ve Erken Hitit döneminden kalma pek çok buluntu ele geçmiştir. İkiztepe'yi oluşturan doğal yükseltilerin ilkinde, İlk Tunç Çağı ve Erken Hitit Dönemi denen geçiş çağı yerleşmeleri bulunur. Yapı kalıntıları İkiztepe'de ahşap mimarinin varlığını ortaya koymuştur. Deniz kabuğu ve bitki katkılı kaplar iki renklidir. Üstü yumrulu ya da hayvan biçimli kulplar yaygındır.

Tekkeköy Mağaraları : Samsun'un 14 km doğusundaki Tekkeköy yakınlarındadır. Burada yapılan arkeolojik kazılarda Erken Hitit ve İlk Tunç Çağı kültür katları ortaya çıkarılmıştır. Bulunan eserler arasında seramikler çoğunluktadır. Yöredeki mezarlarda ölülerin yanına seramik, bıçak, kama gibi çeşitli gereçler bırakılmıştır.
Taşhan : Sivil Osmanlı mimarisinin güzel bir örneği olan eser XVII. Yy sonlarına doğru yapılmışyır. İki katlı olan handa mağaza girişleri ve han girişleri yuvarlak ve kemerlidir.
Samsun Fuarı : Ulusal ve yöresel kültürel ve toplumsal değerlerin sergilendiği Samsun 19 Mayıs Fuarı, dinlenme ve eğlence tesisleriyle yöre halkının ilgi duyduğu bir iç turizm merkezidir. Fuar ilk kez 1963'te açılmıştır.
Hacı Hatun Camii: Saathane Meydanı yakınındadır. 1694'de Hatice Hatun'un oğlu İbrahim tarafından yaptırılmıştır. Kare planlı caminin taş ve tuğla ile karışık duvarları bir sıvayla kaplıdır. Tek şerefeli minaresi kare kesitli taban üzerinde yükselir. Sekizgen bir kasnağa oturan tuğladan yapılmış basık bir kubbeyle örtülü olan caminin minberi ağaçtan, mihrabı kireç taşındandır.
Gazi Müzesi: Atatürk'ün 19 Mayıs 1919'da Samsun'a geldiğinde misafir edildiği Palas Oteli, belediye tarafından Atatürk'e hediye edilerek müze haline getirilmiştir. Otelin zemin katı Gazi kütüphanesi olarak hizmete konulurken, üst kattaki çalışma odası, yatak odası, toplantı salonu, derlenen diğer tarihi eşyalarla birlikte Gazi Müzesi olarak düzenlenmiştir.
Kızılırmak Deltası: Kızılırmak Deltası Türkiye'nin, Karadeniz sahilindeki doğal özelliklerini koruyabilmiş en büyük ve en verimli sulak alanıdır. Samsun ilinde, Kızılırmak Nehri'nin denize döküldüğü yerde Bafra, Alaçam, Engiz ilçeleri sınırları içinde kalan alanın Samsun-Sinop Karayolu Kuzeyinde kalan kısmıdır.

Samsun-Sinop Karayolunun Kuzeyinde kalan alanda 56.000 hektar genişliğinde delta ovası uzanır. Deltanın doğu sahilinde güller, sazlık alanlar kumullar, su basar çayırlar ile birlikte yaklaşık 12.000 hektar alanı kaplayan sulak alan vardır. Batı yakasında da yaklaşık 1.500 hektar genişliğinde Karaboğaz gölü ve çevre sazlıkları bulunur.
İlk Adım Anıtı: 1981-82 arasında heykeltraş Hakkı Atamulu tarafından yapılmıştır. Atatürk'ün Samsun'a ilk ayak bastığı yere yaptırılan anıtta, Atatürk'ün yanında gençliği simgeleyen kız ve erkek figürleri yer alır.
İçmeler ve kaplıcalar
Havza kaplıcaları: Havza İlçesi, kent merkezindedir. Üç kaynaktan çıkan sular üzerinde Büyük Hamam, Küçük Hamam ve Maarif Hamamı adıyla üç kaplıca bulunur. Su sıcaklığı 55 derecedir.
Havza Kaplıcaları, Bizans dönemi kaplıcalarındandır. Ancak zamanla kullanılabilecek durumlarını yitirmiş ve Selçuklular’ın yeni bir eseri olarak hizmete girmiştir.
Havza Kaplıcaları’nın radyoaktivitesi yüksektir. Sodyumbikarbonatlı, madeni az sulardandır. Her çeşit romatizma, nevralji, kırık-çıkık, kadın hastalıklarında etkilidir. Cilt ve böbrek hastalıklarında da faydalı, ülkemizin ünlü bir şifa merkezidir. Modern konaklama tesisleriyle, yıl boyunca hizmetini sürdürmektedir.
Yılancık Şifalı Suyu: Kavak İlçesi’ne bağlı, Kaya Köyü’ndedir. Kalsiyum bikarbonatlı sulardandır. Deri ve yılancık hastalıkları için önerilir.
Mutucuk Köyü Şifalı Suyu: Havza Mutucuk Köyü’ndedir. Köy, Havza’ya 12 km. uzaklıktadır. Suyun analizi 1994 yılında yapılmış ve şifalı olduğu bildirilmiştir. Çevrede henüz tam olarak tanınmamıştır. İçildiğinde böbrek, bağırsak ve mide hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir.
Hırlas Kaplıcası: Ladik İlçesi’ne bağlı, Hırlas Köyü’ndedir. Ladik’e uzaklığı 8 km.’dir. İki hamamı ve havuzları vardır. Madeni az çelikli bir sudur. En çok kalsiyum bikarbonat içerir. Sinir hastaları ve çocuk felçliler için faydalıdır. Su sıcaklığı 36 derecedir.

10 Mayıs 2012 Perşembe

ATATÜRK MÜZESİ
      
BANDIRMA VAPURU
 

SAMSUN'UN TARİHİ ESERLERİ
       
    
    
                                                                  
SAMSUN'UN YÖRESEL KIYAFETLERİ
                                  

                           

BAKLALI YAPRAK SARMA
                                                     
                                                                                                                                                                       
SAMSUN'UN YEMEKLERİ




8 Mayıs 2012 Salı

Samsun'un Eski Halinden Fotoğraflar



Samsun'un Tarihçesi

Mustafa Kemal'in 19 Mayıs 1919 yılında Kurtuluş Mücadelesini başlattığı Samsun'un Türk Kurtuluş Tarihinde müstesna bir yeri vardır. Çok eski çağların ticaret ve kültür merkezi liman şehridir. Günümüze kadar bu görünümünü devam ettirmiştir. Bugün de bu özelliğini korumaktadır. İç Anadolu'nun Karadeniz'e açılan penceresidir. Kara hava deniz ve demiryolu ulaşımına sahiptir.

Ulusal Kurtuluş Savaşımızın başlamasında ve çağdaş Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşunda müstesna bir yere sahip olan Samsun Cumhuriyet tarihimiz içinde de Karadeniz Bölgesinin ve ülkemizin önemli bir merkezi haline gelmiştir. Her ne kadar henüz gereği gibi değerlendirilemeyen doğal ve ekonomik potansiyele sahip olmakla birlikte Samsun halen Karadeniz Bölgesinin nüfus sanayi ticaret doğal ve kültürel varlıklar ve zenginlikler açısından en büyük ilidir.

Doğu Karadeniz boyunca kıyılara yapışık olarak uzanan dağlar Samsun'a ülkemizin iki büyük ve verimli ovasını armağan edercesine iç kısımlara çekilip sonra tekrar kıyıya paralel yoluna devam etmiştir. Verimli Çarşamba ve Bafra Ovaları ile bu ovalara hayat veren Yeşilırmak ve Kızılırmak Samsun'un belirgin coğrafi karakteristik özellikleridir. Bu ovalarda yetiştirilen tarımsal ürünler bölgemizin ticari ve sınai varlığının da asıl etkenleridir.

İlimizin 957.888 ha. toprak büyüklüğünün % 46.87 si tarım alanı olup bu alanlarda başta tütün buğday pirinç şekerpancarı mısır fındık ayçiçeği meyve ve sebze olmak üzere çok çeşitli ürün yetiştirilmektedir. İlin tarımsal durumu nedeniyle tarıma dayalı sanayinin teşviki ve geliştirilmesi gereklidir.

Organize Sanayi Bölgesi büyük ölçüde tamamlanmış olup Kavak ve Bafra Organize Sanayi Bölgelerinin bitirilme çalışmaları devam etmektedir.

Her geçen yıl çeşitli bölüm ve fakültelerin eklenmesi ile gelişen Ondokuz Mayıs Üniversitesinin şu anki öğrenci sayısı 30000'dur. Üniversitemiz Samsun'un kültür odağı ve gurur kaynağıdır.

Coğrafi konumu itibariyle bölgenin merkezi durumunda bulunan ilimizde hemen hemen tüm kuruluşları bölge müdürlükleri yer almaktadır.

Samsun'un Tarihi
Samsun İlimiz insanlık tarihi açısından çok eski bir yerleşim alanıdır. Başta bugünkü şehrin merkezi olmak üzere Kızılırmak vadisi Kavak Tekkeköy Çarşamba ovasında eski çağlardan beri insan iskan edilmiş ve yaşam sürmüştür.

Orta Taş Devrinde (Mezolitik. M.Ö 10000-5000) insanların Tekkeköyde bulunan sığınaklarda yaşadıkları ve bölgenin en eski yerleşimcileri oldukları bilinmektedir. Yine Cilalı Taş Devri (Neolitik. MÖ. 5000-4000) ile Bakır-Tunç Devrinde (Kalkolitik. M.Ö.4000-1700) insanların Samsun merkez Dündar Tepe Kavak Kalenderoğlu ve Bafra İkiztepe de sürekli iskan oluşturarak yaşamlarını devam ettirdikleri yapılan arkeolojik kazılardan anlaşılmaktadır.

Samsun İli sınırları içerisinde devlet kurarak yaşayan en eski topluluk Gaşkalar'dır. Bu medeniyette Gasgaslar da denilmektedir. (M.Ö.5000-3500) Bilinen bu ilk medeniyeti takiben bütün Kuzey Anadolu'ya hakim olan Paflagonlar Kızılırmak Havzasında yaşamışlardır. (m.ö. 3000-1100) Hititler (M.Ö. 2000-1200) Frigyalılar (M.Ö. 1182-M.Ö. 676) Kimmerler (M.Ö. 676) Lidyalılar (M.Ö. 1200-547 bugün Kara Samsun adıyla isimlendirilen yere ENETE adında bir site kurdular) Miletliler (İyonya) (M.Ö.2000- M.Ö.400) Egeden Karadeniz yoluyla ENETE'ye yerleşerek “Amisus” veya “Amisos” ismini verdiler. Perslerin (M.Ö.550-330) Lidya Kralı Krezus'u yenmeleri sonunda M.Ö. 546 Amisos Pers İmparatorluğunun eline geçti. M.Ö. 331 yılında Büyük İskenderin Persleri yenmesi sonucu Makedonya İmparatorluğu eline geçen Amisos İskenderin ölümüyle Pers kökenli Kont Krallığı (M.Ö. 255-63) kuruldu. Amisos Kont Krallığının başkenti oldu.

Daha sonra M.Ö. 1. yy da Roma İmparatorluğu hakimiyetine giren Amisos M.S. 385 yılında Roma İmparatorluğu'nun ikiye ayrılmasıyla Bizans İmparatorluğu'nun sınırları içerisinde kaldı. Amisos M.S 860 yılında Abbasiler zamanında halife Mutassım'ın emriyle Malatyalı korkunç Ömer komutasındaki kuvvetler tarafından ele geçirilmiş ise de Bizaslılar tarafından tekrar geri alınmıştır. Türklerin Anadolu'ya girmesiyle birlikte 1. Türkler birlikleri zamanında Danişmentliler tarafından Samsun kuşatılmış ise de alınamamıştır. Anadolu Selçukluları zamanında Samsun'un Müslüman yerleşim yerleri 1.185 yılında Anadolu Selçuklu hakimiyetine geçmiştir. İlk defa Amisos ismi Selçuklular tarafından Samsun olarak değiştirilerek kullanılmaya başlanılmıştır. Haçlı Seferleri sonrası başkent Trabzon olmak üzere Trabzon Rum İmparatorluğu Rum İmparatorluğu egemenliğine giren Samsun Cenevizlilerin Karadeniz'de ticareti ellerine geçirmeleri sonucunda 100 yıl kadar burada yaşamışlardır. Bu tarihlerde Türklerin yaşadığı Samsun'a “ Müslüman Samsun” 3 km. mesafede bulunan Cenevizlileri ticaret sitesine de “Gavur Samsun” denilmiştir.

1.071 yılında Malazgirt Savaşı'ndan sonra Danişmentliler tarafından alınamayan Samsun'un deniz kıyısında bir kale kurarak Müslüman Samsun'u oluşturduktan sonra 1.243 Kösedağ Savaşı sonrası Trabzon Rum İmparatorluğu egemenliğine girmiş ise de 1.296 yılında tekrar Anadolu Türklerinin eline geçmiş ve 1.389 yılında da Yıldırım Beyazıt zamanında Osmanlı topraklarına katılmıştır. Anadolu Selçuklu Devleti çökerken Canik Beyliğine de başkentlik yapmıştır.