11 Mayıs 2012 Cuma

SAMSUN'DA GEZİLECEK YERLER

Atatürk Anıtı : Hükümet Konağı'nın bitişiğinde şehir parkındadır. 19 Mayıs 1919'un anısınınölümsüzleştirmek için 1931'de Samsun Belediyesi tarafından yaptırılmıştır. Avusturyalı heykeltraş Krippel'in eseri olan anıt, 19 Ocak 1932'de törenle açılmıştır. Her yüzü kabartmalı taban üzerine yükselen heykelde Atatürk, ünifomalı olarak ve arka ayaklarıyla kuyruğuna dayanıp şaha kalkan atının üzerinde betimlenmiştir.
Büyük Camii ya da Valide Camii : Fuarın karşısındadır. Batumlu Hacı Ali Efendi tarafından 1884'te yaptırılmıştır. Sultan Abdülaziz'in annesi Pertevniyal Sultan tarafından onartıldığı için Valide Camii adıyla da anılır. Duvarları sarımsı kesme taştanörülen caminin sağ ve solda birer şerefeli iki minaresi yükselir.

Son cemaat yeri altı sütun üzerine basan beşik tonozlarla örtülüdür. Basık kubbesinin dört köşesinde kuleler vardır. Kubbenin içi renkli bitkisel ve geometrik motiflerle süslenmiştir. Mihrabı mermerden, minberi ağaçtandır. Minber, yıldız ve madalyon motifli kabartmalarla süslüdür.
İsa Baba Türbesi : Anadolu'nun fethi sırasında şehit olan İsa Baba ve öteki Türk savaşçılarının mezarlarının bulunduğu kare şeklindeki türbedir. 1895'te Haznedarzade süleymenPaşa'nın torunu Memduh Bey tarafından onartılmıştır.
Kurupelit-İncesu : Sinop yolu üzerindeki mesirede denize girilip piknik yapma olanağı bulunmaktadır.
İkiztepe : Bafra'nnın 7 km kuzeybatısındaki yörede yapılan araştırmalarda İlk Tunç Çağı ve Erken Hitit döneminden kalma pek çok buluntu ele geçmiştir. İkiztepe'yi oluşturan doğal yükseltilerin ilkinde, İlk Tunç Çağı ve Erken Hitit Dönemi denen geçiş çağı yerleşmeleri bulunur. Yapı kalıntıları İkiztepe'de ahşap mimarinin varlığını ortaya koymuştur. Deniz kabuğu ve bitki katkılı kaplar iki renklidir. Üstü yumrulu ya da hayvan biçimli kulplar yaygındır.

Tekkeköy Mağaraları : Samsun'un 14 km doğusundaki Tekkeköy yakınlarındadır. Burada yapılan arkeolojik kazılarda Erken Hitit ve İlk Tunç Çağı kültür katları ortaya çıkarılmıştır. Bulunan eserler arasında seramikler çoğunluktadır. Yöredeki mezarlarda ölülerin yanına seramik, bıçak, kama gibi çeşitli gereçler bırakılmıştır.
Taşhan : Sivil Osmanlı mimarisinin güzel bir örneği olan eser XVII. Yy sonlarına doğru yapılmışyır. İki katlı olan handa mağaza girişleri ve han girişleri yuvarlak ve kemerlidir.
Samsun Fuarı : Ulusal ve yöresel kültürel ve toplumsal değerlerin sergilendiği Samsun 19 Mayıs Fuarı, dinlenme ve eğlence tesisleriyle yöre halkının ilgi duyduğu bir iç turizm merkezidir. Fuar ilk kez 1963'te açılmıştır.
Hacı Hatun Camii: Saathane Meydanı yakınındadır. 1694'de Hatice Hatun'un oğlu İbrahim tarafından yaptırılmıştır. Kare planlı caminin taş ve tuğla ile karışık duvarları bir sıvayla kaplıdır. Tek şerefeli minaresi kare kesitli taban üzerinde yükselir. Sekizgen bir kasnağa oturan tuğladan yapılmış basık bir kubbeyle örtülü olan caminin minberi ağaçtan, mihrabı kireç taşındandır.
Gazi Müzesi: Atatürk'ün 19 Mayıs 1919'da Samsun'a geldiğinde misafir edildiği Palas Oteli, belediye tarafından Atatürk'e hediye edilerek müze haline getirilmiştir. Otelin zemin katı Gazi kütüphanesi olarak hizmete konulurken, üst kattaki çalışma odası, yatak odası, toplantı salonu, derlenen diğer tarihi eşyalarla birlikte Gazi Müzesi olarak düzenlenmiştir.
Kızılırmak Deltası: Kızılırmak Deltası Türkiye'nin, Karadeniz sahilindeki doğal özelliklerini koruyabilmiş en büyük ve en verimli sulak alanıdır. Samsun ilinde, Kızılırmak Nehri'nin denize döküldüğü yerde Bafra, Alaçam, Engiz ilçeleri sınırları içinde kalan alanın Samsun-Sinop Karayolu Kuzeyinde kalan kısmıdır.

Samsun-Sinop Karayolunun Kuzeyinde kalan alanda 56.000 hektar genişliğinde delta ovası uzanır. Deltanın doğu sahilinde güller, sazlık alanlar kumullar, su basar çayırlar ile birlikte yaklaşık 12.000 hektar alanı kaplayan sulak alan vardır. Batı yakasında da yaklaşık 1.500 hektar genişliğinde Karaboğaz gölü ve çevre sazlıkları bulunur.
İlk Adım Anıtı: 1981-82 arasında heykeltraş Hakkı Atamulu tarafından yapılmıştır. Atatürk'ün Samsun'a ilk ayak bastığı yere yaptırılan anıtta, Atatürk'ün yanında gençliği simgeleyen kız ve erkek figürleri yer alır.
İçmeler ve kaplıcalar
Havza kaplıcaları: Havza İlçesi, kent merkezindedir. Üç kaynaktan çıkan sular üzerinde Büyük Hamam, Küçük Hamam ve Maarif Hamamı adıyla üç kaplıca bulunur. Su sıcaklığı 55 derecedir.
Havza Kaplıcaları, Bizans dönemi kaplıcalarındandır. Ancak zamanla kullanılabilecek durumlarını yitirmiş ve Selçuklular’ın yeni bir eseri olarak hizmete girmiştir.
Havza Kaplıcaları’nın radyoaktivitesi yüksektir. Sodyumbikarbonatlı, madeni az sulardandır. Her çeşit romatizma, nevralji, kırık-çıkık, kadın hastalıklarında etkilidir. Cilt ve böbrek hastalıklarında da faydalı, ülkemizin ünlü bir şifa merkezidir. Modern konaklama tesisleriyle, yıl boyunca hizmetini sürdürmektedir.
Yılancık Şifalı Suyu: Kavak İlçesi’ne bağlı, Kaya Köyü’ndedir. Kalsiyum bikarbonatlı sulardandır. Deri ve yılancık hastalıkları için önerilir.
Mutucuk Köyü Şifalı Suyu: Havza Mutucuk Köyü’ndedir. Köy, Havza’ya 12 km. uzaklıktadır. Suyun analizi 1994 yılında yapılmış ve şifalı olduğu bildirilmiştir. Çevrede henüz tam olarak tanınmamıştır. İçildiğinde böbrek, bağırsak ve mide hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir.
Hırlas Kaplıcası: Ladik İlçesi’ne bağlı, Hırlas Köyü’ndedir. Ladik’e uzaklığı 8 km.’dir. İki hamamı ve havuzları vardır. Madeni az çelikli bir sudur. En çok kalsiyum bikarbonat içerir. Sinir hastaları ve çocuk felçliler için faydalıdır. Su sıcaklığı 36 derecedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder